Максим Криппа Биография, Главные факты о Криппе

«У фокусі бізнес-інтересів пана Кріппи нерухомість та девелопмент, кіберспорт і розробка ігор, – йшлося у відповіді секретаря Кріппи, яку отримало NV Бізнес. – На цьому етапі суспільно-політичні українські медіа не становлять інтересу». Саме Кохановському належала юридична особа «НАВІ Ю.ЕЙ.», зареєстрована у 2018 році. Але через систему YouControl вдалося дізнатися, що у липні 2022-го кінцевим бенефіціарним власником «НАВІ Ю.ЕЙ». У 2019 році російська версія журналу Forbes назвала його одним із найвпливовіших людей у СНД-кіберспорті. Марафон «Єдині новини», що триває із першого дня повномасштабного вторгнення, викурив рекламодавців з телебачення.

  • Вирахувати вартість медіаактиву, виходячи з публічних даних, майже неможливо, скептично каже виконавчий директор УП Андрій Боборикін.
  • За даними реєстру прав на нерухоме майно, у її власності знаходиться лише невелика двокімнатна квартира загальною площею 42 квадратні метри у старому панельному будинку у місті Дніпро на проспекті Богдана Хмельницького.
  • До складу ввійшли п’ять гравців до 18 років (три українці, латвієць та казахстанець), кожен із яких посідає місце серед 300 найкращих гравців європейського рейтингу.
  • Колишній власник БЦ «Парус» Вагіф Алієв у коментарі Forbes сказав, що не знає деталей угоди й не взявся робити припущення щодо суми.

«Наша співпраця почалася ще на початку 2020-го, тобто ніяких великих змін у нас не сталося і ми й надалі будемо розробляти ігри якими, як ми сподіваємося, можна буде пишатися. Просто зараз, через структуру угоди, подробиці якої знаходяться під NDA, це стало публічним. Співрозмовники Forbes стверджують, що кіберспорт – давня пристрасть Кріппи. Декілька років назад він купив українську легендарну кіберспортивну команду Navі. «Як хобі-бізнес я дуже заздрю, що він так зробив, – каже власник кіберспортивної компанії. Якщо кіберспортивною командою володіє беттінгова компанія, то її можуть не допустити до змагань через ризик договірних матчів, стверджує один з топменеджерів кіберспортивної організації.

Очевидно, що сума в 1,1 млрд грн для покупки готелю в центрі Києва для української фірми зі статутним капіталом в 11 млн грн виглядає непосильною. Чого не скажеш про російського ігорного магната із капіталом за різними оцінками від 1,1 до 1,5 млрд доларів. Але зазначу, що наша співпраця почалася ще на початку 2020-го, тобто ніяких великих змін у нас не сталося, і ми й надалі будемо розробляти ігри якими, як ми сподіваємося, можна буде пишатися.

За даними YouControl, Григорович Сергій Костянтинович перестав бути кінцевим бенефіціарним власником GSC GAME WORLD GLOBAL LTD (ТОВ «ГСК УКРАЇНА») з 22 вересня 2023 року. Один із найвідоміших його проєктів – космічна компанія Firefly Aerospace, що розробила ракету Alpha. Спершу він імпульсивно заявив про передачу своїх 58% компанії колишньому CEO Firefly Маркʼюзіку. Але врешті про купівлю всіх акцій українця 24 лютого 2022 року оголосила американська AE Industrial Partners. Теперішня медіаменеджерка розпочинала у спортивній журналістиці – у середині 2000-х була головною редакторкою спортивного видання в дніпровському видавництві «Арт-Прес». За останній рік українка Тетяна Снопко, 37, стала власницею одразу двох помітних вітчизняних ЗМІ.

На це запитання у коментарі Forbes Тетяна Снопко відповідати відмовилась. Говорячи про те, навіщо їй зазначені медіа, вона сама визнала, що заробити сьогодні на медіа як на бізнесі — нереально. Його немає… Я з ІТ-індустрії, для мене медіа – це насамперед продукт, платформа, робота з трафіком. Для мене це digital-актив насамперед”, – заявила вона, не пояснивши, що це означає і в чому для неї вигода таких покупок сьогодні. За інформацією з відкритих джерел, 37-річна мешканка міста Дніпро Тетяна Снопко всю свою кар’єру була найманим співробітником і не мала свого бізнесу.

Довоєнні офіційні виторги юросіб Delo.ua схожі на справжні, вважає Катерина Венжик, колишня шеф-редакторка Delo.ua та CEO технологічного видання Speka. «1–1,5 млн на місяць – реальний рівень доходу для медіа», – каже вона, припускаючи, що цифри могли бути й більшими. Однак у 2022-му виторг просів майже утричі, тож «Економіка+» – вірогідно дотаційний актив, припускає Венжик. З початку повномасштабної війни Снопко була проджект-менеджеркою в чеському журналістському інкубаторі Novinářský inkubátor, йдеться в її Linkedin.

Якоїсь миті їм це вдалося», – говорить один зі співрозмовників Forbes. Міжнародний Фонд “Відродження” забезпечує інституційну підтримку редакції LB.UA у межах програми “Соціальний капітал”. Матеріали виготовлені в в рамках підтримки відображають позицію авторів і не обов’язково збігаються з позицією Міжнародного Фонду “Відродження”. «На даному етапі мені партнери не потрібні», – стверджує Снопко. Вона не виключає, що інвестиції знадобляться в майбутньому, але залучати їх стартапу краще «на якомога більш пізньому етапі». «Я спілкувалась із багатьма медіаменеджерами, і оцінка у всіх базується на власних KPI – у когось на кількості вкладених грошей, у когось на потенційній кількості дзвінків від президента», – додала вона.

За даними матеріалів давньої судової справи у 2012-му підприємці мали спільний бізнес у сфері гемблінгу. Наразі подібні видання в Україні мало не завжди дотаційні, тому їх оцінюють не за мультиплікатором до прибутку чи EBITDA, а за охопленням та рівнем довіри авдиторії, каже співзасновник Megogo Федор Дроздовський. «Знаю ціну подібного медіа, тому можу з високою вірогідністю припустити, що сума угоди склала від $3-3,5 млн за обидва видання.

Аргумент Федоренка – метрики видання не вимірюються спеціалізованою платформою Gemius, а значить, власники не розглядають його як медійний бізнес. Вже за півроку мало кому відома у медіа-середовищі Снопко реєструє ТОВ ”Хаб Главком” зі статутним капіталом у 10 млн грн, та у липні 2023 року купує ТОВ ”Українські медійні системи”, якому належить видання ”Главком”. В Україні Кохановському через юрособу на Британських Віргінських островах з моменту реєстрації у 2018 році належало ТОВ «НАВІ Ю.ЕЙ.».

Він значиться громадянином України, але зареєстрований в ОАЕ. Судячи з даних реєстрів (український, чеський), Сергій Григорович більше не володіє компанією. Тепер її бенефіціарним власником є Кріппа Максим Володимирович. «Нормальні студії зараз всі є кишеньковими у беттінгових операторів», – говорить власник компанії з галузі кіберспорту. У Parimatch свого часу була спроба зробити «кишеньковим» WePlay, додає він. «Разом [з Maincast] ми працюємо над контентними кіберспортивними проєктами та розміщуємо рекламу в кіберспортивних трансляціях», – йдеться у письмовій відповіді пресслужби на запит Forbes.

Подконтрольный России ЕАЭС продлевает нулевые импортные пошлины на марганцевую руду

Политика, особенно в Украине, интересует одного из ключевых многолетних партнеров Криппы – российского олигарха Константина Малофеева. У вересні відроджена GSC Game World випустила «Козаки 3», а у 2018 році Сергій Григорович оголосив про перезапуск розробки S.T.A.L.K.E.R. 2. Наразі в GSC Game World не прокоментувала інформацію про зміну власника. Про це повідомляє LIGA.net із посиланням на єдиний державний реєстр юридичних осіб. «Главком» – зареєстрована в 2009-му інформаційна агенція.

Телебачення постраждало найбільше – рекламний ТБ-ринок у 2022-му упав у понад пʼять разів, до 2,6 млрд грн. Вирахувати вартість медіаактиву, виходячи з публічних даних, майже неможливо, скептично каже виконавчий директор УП Андрій Боборикін. «В Україні медіакомпанія коштує стільки, скільки за неї готові заплатити, бо продається фактично торгова марка», – додає він. «Мені важко сказати, чому саме зараз я потрапила під софіти», – каже Снопко. На серпень 2023-го вона володіє чотирма українськими юрособами, свідчать дані аналітичної платформи YouControl. ”Ринок медіа в Україні відрізняється від інших ринків тим, що на ньому основна частина гравців – це не бізнес, а інструмент політичного впливу”, – наголошував у коментарі Forbes партнер венчурної компанії Flyer One Ventures Віталій Лаптенок.

Що Максим Кріппа став робити, вже не особливо ховаючись. І ось 31 серпня 2023 року в реєстрі юридичних осіб з’являється ще одне ТОВ ”Медіа Хаб Юкрейн” зі статутним капіталом у 3 млн грн, у якому Снопко Тетяна Давидівна є єдиним бенефіціаром. За інформацією учасників українського медіа-ринку, новоспечена власниця п’яти медіа готується до нових покупок українських ЗМІ, зокрема телеграм каналів. Тоді Forbes намагався зв’язатися з Кріппою, який нібито перебував у США, однак його український номер – був поза зоною.

У 2015-му він балотувався в Київську міську раду від партії «Самопоміч», однак не пройшов. Питання Forbes щодо джерел фінансування угод Снопко проігнорувала. Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини.

Документи кіпрського реєстру свідчать, що бенефіціаром кіпрської TERASIDA LTD , яка володіє українським «ГГБЕТ Холдинг» ( володіє ТОВ «ГГБЕТ») є Петро Вікторович Козирєв 1983 року народження. За даними матеріалів давньої судової справи, у 2012-му підприємці мали спільний бізнес у сфері гемблінгу. Студію розробки ігор GSC Game World у 1995 році заснував український розробник Сергій Григорович. S.T.A.L.K.E.R. – це серія із трьох ігор у жанрі шутера від першої особи. Події відбуваються в наш час у Чорнобильській зоні відчуження, де після викиду радіації почали зʼявлятися аномалії та мутанти.

А ось як інструмент досягнення своїх бізнес чи політичних цілей — більше схоже на правду. А ось  власником торгової марки ”Вулк@н”  в Україні є кіпрська фірма ”Дареос ЛТД” (DAREOS LTD). На цю ж компанію у 2021 році було зареєстровано право на ТМ Vulka@n у Відомстві інтелектуальної власності Європейського Союзу. У Росії торгова марка ”Вулк@н” зареєстрована на компанію ”Дареос Холдинг ЛТД” (DAREOS HOLDING LTD), яка є ідентичною компанії ”Дареос ЛТД”. Вони обидві зареєстровані за тією ж адресою на Кіпрі і мають однакових осіб у структурі управління. Організація продовжила використовувати всі свої ресурси, щоб говорити всьому світу правду про війну та боротися з російською пропагандою.

За останній рік мешканка міста Дніпро Тетяна Снопко купила вже два медіахолдинги та явно готується до наступних покупок. «Ми володіємо приблизно 90–95% прав на висвітлення всіх турнірів у кіберспорті українською мовою», – стверджує кіберспортивний коментатор і співзасновник студії Maincast Віталій Волочай. Його бізнес – транслювати і коментувати кіберспортивні змагання. У 2022-му Maincast наростив частку на українському ринку до майже 64%, свідчить аналітика сервісу Esports Charts.

Natus Vincere Esport CY та Brivio ніяк не пов’язані безпосередньо. Втім, їх обслуговувала одна й та сама компанія – One World. На її сайті йдеться, що це «одна з лідируючих на Кіпрі у сфері корпоративних та консультаційних послуг». Кріппа також може мати відношення до купівлі столичного готеля «Дніпро». В будинку бізнесмена в Броварах зареєстрована компанія «Смартленд», яка у 2020 році придбала «Дніпро» за понад 1 млрд грн, писала раніше LIGA.net. Виторг ТОВ «Комунікаційний хаб «Економіка» в 2022 році скоротився до 4,8 млн грн із рекордних 13,7 млн грн в 2021-му.

Але звісно, що це дорогий бізнес і для розвитку нам потрібна допомога, щоб дійсно рости та виходити на зовсім інший рівень якості, розробляти більше різних ігор та франшиз. Поки без публічних подробиць, але буде цікаво, це точно», — сказано в заяві GSC Game World. Доповнити ділові ЗМІ та івент-платформу суспільно-політичним виданням – частина стратегії. «Мета – мати максимально різношерстне портфоліо», – каже нова власниця, опосередковано підтверджуючи гіпотезу про створення нового медіахолдингу. Снопко пов’язана із ще одним непублічним підприємцем – Максом Кріппою.

На 2024 рік заплановано провести так звану боргову операцію — реструктуризацію державного боргу перед власниками єврооблігацій із списанням деякої його частини. Тобто, незважаючи на отримання ліцензії, Максим Кріппа сьогодні як і всі останні роки заробляє на нелегальних азартних іграх, не сплачуючи податків до бюджету України. Тобто зв’язки з російським бізнесом для Олександра Кохановського так само, як і для Кріппи, — справа зовсім не з розряду чогось дивного.

Всі», – лаконічно відповідає на питання про зв’язки Снопко. Деталей співпраці з Кріппою вона не розкриває, описуючи її як «консультацію». Коли Forbes писав один із матеріалів, де була згадка про Кріппу, Снопко комунікувала з редакцією, представляючи його інтереси. Трохи прояснили картину наші джерела у редакції видання ”Главком”, які повідомили, що Снопко — далеко не кінцевий бенефіціар куплених нею медіа, а скоріше лише посередник та ”призначена” особа. Реальним же покупцем усіх зазначених ЗМІ є підприємець Максим Кріппа, про якого ще донедавна відомо дуже мало. Документи кіпрського реєстру, копії яких є в розпорядженні Forbes, свідчать, що бенефіціаром кіпрської Terasida LTD, яка володіє українським «ГГБЕТ Холдинг» (володіє ТОВ «ГГБЕТ»), є Петро Козирєв 1983 року народження.

Проте 12 липня 2022 року воно змінило кінцевого бенефіціарного власника на громадянина України Максима Кріппу, як свідчать дані аналітичної системи YouControl. Виторг юрособи в 2020 році – 4,6 млн грн, у 2019-му – 4,8 млн грн. Нагадаємо, на форумі ми випустили детальний матеріал про описану ситуацію. Почалося все з того, що на Опендатабот помітили зміну кінцевого бенефіціарного власника GSC GAME WORLD GLOBAL LTD (ТОВ «ГСК УКРАЇНА»). Ним став Кріппа Максим Володимирович, а Григорович Сергій Костянтинович був видалений з цього списку 22 вересня.

Сергій Григорович відомий у геймерській спільноті, як засновник студії GSC Game World, що він зробив у 1995 році у віці 16 років. Вона стала всесвітньо відомої завдяки розробці популярних серій ігор «Козаки» та S.T.A.L.K.E.R. Бізнесмен Максим Кріппа став єдиним бенефіціаром ТОВ “Передові технології плюс”, яке володіє одним із найвідоміших бізнес-центрів столиці України.

Пошук

Найбільші українські медіагрупи втратили 90% рекламного ринку, писав Forbes. «Хай телемарафон продовжиться далі, мене повністю влаштовує така ситуація», – напівжартома говорить Волочай. Протриматися допомогла фінансова подушка з гарних часів, каже Волочай. Ближче до осені 2022-го рекламодавці hot-car.com.ua/ почали повертатися у кіберспорт. Maincast уклав чотири нових контракти з українськими клієнтами, ще два – в процесі підписання (назви компаній поки що не розголошуються). Крім співзасновників, у компанії є інші акціонери, які допомогли запустити Maincast, казав Волочай AIN.

В будинку бізнесмена в Броварах зареєстрована компанія «Смартленд», яка у 2020 році придбала «Дніпро» за понад 1 млрд грн, писала раніше LIGA.net. Документи кіпрського реєстру свідчать, що бенефіціаром кіпрської ДАРЛОКС ЛІМІТЕД, яка володіє «КОНКУЕРОР» є Руденко Станіслав Сергійович 1989 року народження. GSC Game World виступила з коментарем щодо історії зі зміною власника. Партнерство з Максимом Кріппою було укладено ще у 2020 році, проте через структуру угоди нещодавно інформація стала публічною. Йдеться про угоду через підконтрольні фірми, з’ясували в LIGA.net.

«Нині понад 90 % наших співробітників перебувають в Україні. Вони не збираються залишати країну й роблять усе для перемоги в цій війні, яку розв`язала росія. З компаніями із країни-агресора ми співпрацювати не будемо в жодному разі, тому контракти з ними були розірвані ще в перші дні війни. Ми вдячні всім спонсорам, хто залишився з нами та підтримує Україну й нашу кіберспортивну сцену.

Бізнес-центр «Парус» на вулиці Мечнікова є одним з найвищих хмарочосів Києва – 33 поверхи та 133,1 метра заввишки. Такою ж довгою є й історія змін серед його власників – у різні роки бізнес-центром володіли Вагіф Алієв, Дмитро Фірташ і Вадим Столар. Тепер поруч із ними став Максим Кріппа, про якого ще три роки тому мало хто чув. Адже якщо кіберспортивною командою володіє беттингова компанія, це створює величезний простір для підставних матчів, махінацій зі ставками та іншої незаконної діяльністі.

Share this post?

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *